Sjalusi. Søtt eller kvelende…?

 

I noen forhold er sjalusien så fremtredende at den skaper et sort hull mellom partene. Hvis sjalusien ikke overvinnes, vil forholdet forsvinne inn i det sorte hullet og utslettes. 

 

Sjalusi gjør en usikker på partneren og en kan føle seg truet av dens kontakt med andre, av bekledning eller steder som oppsøkes. Det er imidlertid ulike grader av sjalusi, og alt er ikke like alvorlig.

Søt sjalusi
Det er normalt å være litt skeptisk hvis kjæresten skal på strippebar eller ikke like at kjæresten sikler over en modell i et magasin.

Sunn sjalusi

Det er også en normal reaksjon å være litt skeptisk når kjæresten skal ut med en gjeng av motsatt kjønn, eller se en annen flørte med ham eller henne. 

Kontrollerende sjalusi
Problemet oppstår når aggresjon og vold opptrer samtidig med sjalusien. På dette stadiet setter man spørsmålstegn ved den andres lojalitet i forholdet. Denne tanken fører til sinne og eventuelt voldsbruk. Toleranseterskelen er lav, og kjæresten kan ikke se på andre eller gå på egenhånd når de er sammen ute. Den som er sjalu krever å få vite hvor partneren er til alle tider, og det skal svært lite til før det blir problemer.

Årsaken til en slik sjalusi kan være delt. En grunn kan være at en tidligere har blitt bedratt og derfor har vanskelig for å stole på andre. En annen grunn kan være at en selv er den som har vært utro. På seg selv kjenner en andre, og derfor er det ingen grunn til å stole på kjæresten. 

For det meste dreier sjalusi seg imidlertid om egen selvtillit og selvbilde. Følelsen av å ikke være bra nok kan gi redsel for å miste kjæresten til andre. 

Manglende tillit
Sjalusien kan bety slutten på et forhold, fordi den spiser opp det grunnleggende mellom dere, nemlig tilliten. Hvis du forteller kjæresten din at hun eller han ikke kan spise lunsj med en kollega av motsatt kjønn, sier du egentlig at du ikke stoler på ham eller henne. Og da burde dere to kanskje ikke vært sammen i det hele tatt?  

Sjalusien ødelegger også stemningen mellom dere fordi dere utvilsomt vil krangle. I tillegg bruker den som er sjalu masse tid på usannsynlige scenarier i stedet for det som faktisk er tilfelle. Sjalusien blir også vanskeligere å kontrollere jo lengre ut i forholdet dere kommer. Derfor bør man søke hjelp så snart som mulig, for å få kontroll på problemet.

2 kommentarer
    1. Jeg syns det er veldig søtt at kjæresten min later som han er litt sjalu, men dersom han hadde vært sjalu og skulle kontrollere meg og ikke stolte på meg i det hele tatt hadde han blitt kastet på dør!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg